Je wereld staat stil na een groot verlies. Het voelt alsof de grond onder je voeten verdwijnt. Verdriet, verwarring en boosheid tuimelen over elkaar heen. Rouwen is een van de zwaarste ervaringen in het leven.
Misschien voelt het alsof je “gek” wordt, omdat je emoties alle kanten op gaan – maar je bent niet gek, en je staat niet alleen.
Rouw is een normaal (maar ontzettend pijnlijk) onderdeel van het leven. Sterker nog, rouw is een teken van liefde: hoe groter je verbinding met iemand of iets was, hoe dieper het verlies wordt gevoeld.
In dit artikel lees je wat rouw is en hoe zo’n proces verloopt. We bespreken herkenbare rouwsituaties (niet alleen bij overlijden) en leggen uit waarom rouw geen rechte lijn volgt.
Ook lopen we de acht fasen van rouw door, zodat je weet wat je kunt tegenkomen. Daarnaast beantwoord ik vragen zoals “Hoelang duurt rouw?” en “Is fysieke pijn normaal?”, en krijg je praktische tips (bijvoorbeeld rituelen en een rouwplek) om met je verdriet om te gaan.
Tot slot staan we stil bij de gedachte “Ik ben bang dat ik nooit meer gelukkig zal zijn” en hoe je daarmee om kunt gaan. Mijn belofte: na het lezen begrijp je jouw rouwproces beter en zie je dat er – hoe lang het ook duurt – weer licht kan komen aan het einde van de tunnel.

Dit blog is geschreven door Katelijne Vermeulen
Rouw is geen onderwerp uit een boek voor mij. Het is iets wat ik al meer dan 40 jaar van dichtbij meemaak — als docent, systemisch expert, uitvaartbegeleider én in de palliatieve zorg. In mijn blogs geef ik woorden aan mijn kennis en ervaring, in de hoop dat je er een stukje troost, herkenning en verbinding vindt.
Herkenbare situaties van rouw (niet alleen bij overlijden)
Rouw wordt vaak geassocieerd met de dood van een dierbare. Natuurlijk is dat een ingrijpend verlies, maar rouw kent veel meer gezichten. Je kunt ook rouwen om andere soorten verlies.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Einde van een relatie: je verliest niet alleen je partner, maar ook de toekomst en dromen die jullie samen hadden.
- Verlies van je baan: ontslag kan voelen als rouw; je mist je dagelijkse routine, collega’s en een stukje identiteit.
- Verlies van gezondheid: bij ziekte of een ongeluk moet je het beeld van je “gezonde zelf” loslaten en leren leven met beperkingen.
Wat al deze situaties gemeen hebben, is een duidelijk voor en na. Iets waardevols is weggevallen en je moet leren omgaan met een nieuwe realiteit.
Rouw is dus niet alleen verbonden aan overlijden, maar speelt elke keer wanneer je een diepgaand verlies ervaart.
Rouw kent geen rechte lijn
Rouw voelt vaak als een emotionele achtbaan. Het ene moment huil je intens, het volgende moment ben je boos of voel je juist niks – en dat is helemaal normaal. Anders dan vaak wordt gedacht, verloopt rouw niet volgens een keurig stappenplan.
De rouwfases kunnen elkaar afwisselen en overlappen. Je kunt de ene dag boos zijn, de volgende dag verdoofd in ontkenning, en even later weer overmand door verdriet. Soms denk je dat je “erdoorheen” bent, en dan triggert een liedje of een geur ineens weer een golf van gemis. Dat hoort er allemaal bij. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Er is geen goed of fout; het belangrijkste is dat je jezelf toestaat te voelen wat je voelt.
Daarnaast bestaat er systemische rouw: onverwerkt verdriet van eerdere generaties dat onbewust op jou kan drukken. Als je dit herkent en erkent, kun je het patroon doorbreken – je bevrijdt niet alleen jezelf maar ook de generatie na jou van dat onzichtbare verdriet.
Lees verder na dit blok
Gratis ebook
Van leegte naar betekenis – ontdek hoe je verlies kunt verwerken en je leven opnieuw vormgeeft.
Als docent, systemisch werker en voormalig uitvaartbegeleider begrijp ik als geen ander hoe diep verlies je leven raakt. Ik schreef dit e-book om jou kracht en rust te geven in jouw rouwproces.

De 8 fasen van rouw
Hoewel rouw geen vast omlijnd pad kent, doorlopen veel mensen in grote lijnen acht fasen tijdens hun rouwproces (al maakt niet iedereen ze op dezelfde manier of in dezelfde volgorde mee). Hieronder zetten we ze stap voor stap op een rij:
Fase 1 – Ontkenning
Je wilt niet geloven dat het verlies echt is. Deze ontkenning werkt als een buffer die je tijdelijk beschermt tegen de overweldigende pijn. Je voelt je vaak verdoofd, alsof het niet echt gebeurt.
Fase 2 – Verzet & Boosheid
Als de realiteit doordringt, kun je je ertegen verzetten. Je wílt niet dat het waar is, en dat uit zich in boosheid. Misschien ben je kwaad op de situatie, op anderen, op jezelf of zelfs op degene die je kwijt bent. Die woede komt voort uit pijn en onmacht – een uitlaatklep voor je verdriet.
Fase 3 – Droefenis, Gemis en Verlangen
Onder de boosheid ligt diepe droefenis. Je voelt intense verdriet en beseft ten volle wat en wie je moet missen. Je hunkert terug naar vroeger, naar die persoon of situatie die er niet meer is. Je rouwt niet alleen om wat je kwijt bent, maar ook om het leven van vóór het verlies (toen alles nog “normaal” was).
Fase 4 – Angst & Verschrikkingsfase
Een groot verlies kan ook angst en paniek geven. Je realiseert je hoe definitief alles is veranderd, en dat maakt je erg bang. Lichamelijk sta je in alarmstand: je slaapt misschien slecht, hebt hartkloppingen en voelt je continu gespannen. Je piekert over hoe het nu verder moet. Deze schrik en onrust zijn normale reacties op een ingrijpende gebeurtenis.
Fase 5 – Mentale & Emotionele Acceptatie
Langzamerhand begint acceptatie door te dringen. Je beseft verstandelijk wat er is gebeurd en voelt het emotioneel beetje bij beetje binnenkomen. Acceptatie betekent niet dat al je verdriet weg is, maar je erkent dat dit de realiteit is. Soms merk je kleine momentjes van berusting – je kunt weer even glimlachen of denkt voorzichtig aan de toekomst. Dit is een keerpunt: het verlies wordt langzaamaan een deel van je verhaal.
Fase 6 – Aangaan van nieuwe verbinding
Je stelt je weer voorzichtig open voor het leven om je heen. Misschien knoop je nieuwe verbindingen aan of pak je oude hobby’s op. Tegelijk bouw je een nieuwe band op met wat je verloren hebt: je draagt de herinnering mee, maar op een manier die niet alles overheerst. Nieuwe relaties of bezigheden krijgen weer betekenis naast het gemis.
Fase 7 – Vergeving
Er kan ruimte komen voor vergeving – naar anderen én naar jezelf. Misschien gaf je iemand de schuld van wat er is gebeurd, of neem je het jezelf kwalijk dat je het niet kon voorkomen. In deze fase laat je die wrok en schuldgevoelens geleidelijk los. Vergeven betekent dat je de zware last niet langer met je meedraagt.
Fase 8 – Dankbaarheid
Uiteindelijk kun je, parallel aan het verdriet, ook dankbaarheid voelen. Niet dankbaar voor het verlies zelf, maar wel voor wat is geweest. Je koestert de mooie herinneringen en de liefde die je hebt gekend. Zo wordt het verlies onderdeel van je leven, en ben je dankbaar dat die persoon of die tijd er is geweest.
Lees verder na dit blok
Gratis ebook
Van leegte naar betekenis – ontdek hoe je verlies kunt verwerken en je leven opnieuw vormgeeft.
Als docent, systemisch werker en voormalig uitvaartbegeleider begrijp ik als geen ander hoe diep verlies je leven raakt. Ik schreef dit e-book om jou kracht en rust te geven in jouw rouwproces.

Hoelang duurt rouw?
Er is geen standaardtijd voor rouw – het verschilt per persoon en per verlies. In het begin is rouw vaak rauw en allesoverheersend; later wordt het verdriet geleidelijk meer verweven in je leven. Op een gegeven moment ga je van intens rouwen naar verder leven mét het verlies. Wanneer dat punt komt, is voor iedereen anders. Er is in elk geval geen deadline: jouw rouw mag duren zolang als nodig is.
Is fysieke pijn normaal tijdens rouw?
Ja, rouw kan zich ook fysiek uiten. Stress en verdriet hebben veel impact op je lichaam. Je kunt je doodmoe voelen, slecht slapen, hoofdpijn krijgen of een drukkend gevoel op de borst ervaren. Dit is normaal – je lichaam “rouwt” als het ware mee. Zorg goed voor jezelf: rust uit, eet gezond en probeer wat te bewegen. Als de klachten heel hevig zijn, schroom dan niet om de huisarts te raadplegen, maar begrijp dat lichamelijke reacties bij rouw horen.
Wat als mijn omgeving vindt dat het nu lang genoeg heeft geduurd?
Sommige mensen worden na een tijdje ongeduldig en vinden dat je “er nu wel overheen moet zijn”. Zulke opmerkingen kunnen hard binnenkomen en komen vooral voort uit onbegrip. Er is geen tijdslimiet voor rouw. Leg uit dat jij de tijd nodig hebt om dit verlies te verwerken, en zoek steun bij mensen die je wél begrijpen. Laat je niet opjagen: jouw rouwproces mag de tijd nemen die het nodig heeft, ongeacht wat anderen vinden.
Praktische tips voor het rouwproces
- Creëer rituelen: Een persoonlijk ritueel kan troost en houvast geven. Steek bijvoorbeeld elke avond een kaarsje aan voor degene die je mist, bezoek op vaste momenten het graf, of schrijf je gevoelens in een dagboek. Rituelen geven structuur en creëren een moment om bewust bij je verdriet stil te staan.
- Maak een gedenkplek: Reserveer thuis een plekje ter nagedachtenis aan wat of wie je verloren hebt. Zet er bijvoorbeeld een foto, een kaars of een ander aandenken neer. Deze rouwplek biedt een veilige ruimte waar je emoties mogen stromen. Ga erheen om te huilen, te praten of gewoon in stilte te voelen wat je voelt.
- Onderdruk je verdriet niet: Probeer niet “te sterk” te zijn door je tranen weg te slikken of direct weer door te gaan met de orde van de dag. Verdriet dat je wegstopt, verdwijnt niet – het komt later vaak dubbel zo hard terug (uitgestelde rouw). Echte kracht zit juist in het toelaten van je emoties. Huil als je moet huilen en praat erover als je kunt. Als je in eerste instantie geen ruimte had om te rouwen, besef dan dat het alsnog mag. Het is nooit te laat om je verdriet toe te laten.
“Ik ben bang dat ik nooit meer gelukkig zal zijn”
Misschien denk je dit weleens: ik ben bang dat ik nooit meer écht gelukkig zal zijn. Als je midden in diepe rouw zit, lijkt alles donker en uitzichtloos. Je kunt je nu niet voorstellen dat je ooit nog oprecht zult lachen of genieten. Maar het rauwe, allesoverheersende verdriet van nu blijft niet zo intens.
Langzaam maar zeker komen er weer momenten van licht. De eerste keer dat je lacht of iets leuks doet, voelt misschien vreemd of schuldig – alsof het niet mag – maar dat mag wél.
Het betekent niet dat je je verlies vergeet; het betekent dat je mens bent en dóórleeft. Je draagt je dierbare en alles wat je bent verloren altijd mee in je hart, maar na verloop van tijd overschaduwt het niet meer alles.
Er komt weer ruimte voor geluk en op een dag merk je dat je weer kunt genieten. Gelukkig worden betekent niet dat je het verlies achterlaat – het betekent dat je het een liefdevolle plek geeft in je leven, naast het gemis.
Conclusie
Rouw is een grillig proces – de keerzijde van liefde. Het belangrijkste is dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om op jóuw manier te rouwen, zodat het verlies langzaam een plek kan krijgen in je leven.
Tot slot: wees mild voor jezelf. Hoe donker het nu ook is, er komt een dag dat je verder leeft mét de liefdevolle herinnering aan wat je verloren hebt. Er is leven na dit verlies – en dat leven blijft verbonden met de liefde die je voelt voor wat of wie je zo mist.
Lees verder na dit blok
Gratis ebook
Van leegte naar betekenis – ontdek hoe je verlies kunt verwerken en je leven opnieuw vormgeeft.
Als docent, systemisch werker en voormalig uitvaartbegeleider begrijp ik als geen ander hoe diep verlies je leven raakt. Ik schreef dit e-book om jou kracht en rust te geven in jouw rouwproces.


Over de auteur: Katelijne Vermeulen
Mijn naam is Katelijne Vermeulen, geboren in Turnhout (België). Ik heb een brede academische achtergrond in Godsdienstwetenschappen en Filosofie. Ook ben ik al 40+ jaar docent.
Mijn diepgaande interesse in de psyche van de mens bracht me naar het systemisch werk, waarin ik me jarenlang heb gespecialiseerd en ook al jaren professionals in opleid.
In mijn blog deel ik mijn kennis en ervaring met je!