Mijn naam is Katelijne Vermeulen. Ik ben 40+ jaar docent en gespecialiseerd in systemisch werk. Naast mijn docentschap en systemische expertise heb ik jarenlang gewerkt als uitvaartbegeleider en in de palliatieve zorg.
Als specialist op het gebied van systemische rouw en familieopstellingen heb ik talloze mensen geholpen die vastzaten in dit onzichtbare web van verdriet. Wat mij elke keer weer opvalt? Veel mensen hebben nooit geleerd wat rouw écht is, laat staan hoe ze het moeten verwerken – en dat geldt ook voor de generaties voor ons.
In dit artikel ontdek je hoe rouw zich door generaties heen kan vastzetten, wat de signalen zijn dat je systemische rouw met je meedraagt, en wat je kunt doen om het te verwerken. Wil je weten hoe je niet alleen je eigen pijn, maar ook die van eerdere generaties kunt helen?
Wat is rouw?
Rouw is het proces waarin je leert omgaan met verlies. Dit kom je elke dag tegen. Elke dag word je geconfronteerd met het verlies van gisteren. Verlies is de rode draad van ons leven. Vaak denken we bij rouw aan het overlijden van een dierbare, maar rouw komt in veel vormen voor.
Je kunt ook rouwen om het verlies van:
- een relatie
- een baan
- gezondheid
- een droom die niet uitkomt
In de kern is rouw een teken van liefde. Hoe groter je verbinding met iemand of iets was, hoe dieper het verlies voelt.
Daarom zeggen we ook:
“De intensiteit van rouw is afhankelijk van de intensiteit van liefde.”
Wat rouw extra ingewikkeld maakt, is dat we niet alleen rouwen om wat we zijn kwijtgeraakt, maar ook om wie wij zelf waren vóór het verlies.
Na een groot verlies ben je nooit meer precies dezelfde.
Je verliest niet alleen een dierbare, een relatie of een droom, maar ook een deel van jezelf.
Dat uit zich bijvoorbeeld doordat:
- Je vertrouwen beschadigd is geraakt
- Je minder onbevangen in het leven kunt staan
- Je onschuld weg is
- Je toekomst er anders uit ziet dan je dacht
Rouw is met recht een kras op je ziel. Je kunt er mee leren leven, maar het blijft een verwonding die je altijd met je meedraagt. Het verandert je kijk op het leven en op jezelf.
Rouw gaat over het besef van het altijd en het nooit meer. Er is geen weg meer terug. Dat maakt het soms ondraaglijk pijnlijk en toch heb je er mee te dealen.
De impact van rouw op je systeem
Rouw is niet alleen een emotionele gelegenheid: het raakt je hele systeem. Zowel fysiek als mentaal. Op de stressladder staat rouw met stip op nummer 1 – het zorgt voor enorm veel stress.
Je kunt je moe voelen, verward zijn of lichamelijke klachten krijgen.
Fysieke klachten door rouw
Rouw zorgt voor stress in je lichaam. Je lichaam maakt bij verdriet meer stresshormonen aan, zoals cortisol. Dit kan leiden tot klachten zoals:
- Vermoeidheid en uitputting
- Slaapproblemen
- Spierpijn of spanningsklachten
- Hoofdpijn
- Verlaagde weerstand (je wordt sneller ziek)
De mentale impact van rouw
Rouw beïnvloedt je gedachten en concentratievermogen.
Het kan voelen alsof je ‘mistig’ in je hoofd bent. Je kunt last krijgen van:
- Vergeetachtigheid
- Moeite met concentreren
- Negatieve gedachten over jezelf of het leven
- Een gevoel van hopeloosheid
Rouw kan qua gevoel lijken op een burn-out of een depressie, omdat je energie laag is en je nergens zin in hebt. Maar het verschil is dat rouw voortkomt uit verlies en de verwerking ervan.
De emotionele impact van rouw
Rouw zorgt voor een rollercoaster van emoties. Het ene moment voel je intens verdriet, het volgende moment kan boosheid of zelfs opluchting opkomen – en dat is helemaal normaal. In een rouwproces ga je door een aantal fasen, waar verschillende emoties bij horen.
Anders dan vaak wordt gedacht, verloopt rouw niet volgens een vastomlijnd stappenplan. Je kunt niet zeggen: ik zit nu in fase 3 – dan ga ik nu naar fase 4.
Je kunt het zo ervaren:
- De ene dag boos zijn
- De andere dag verdrietig
- Dan zit je een dag in de ontkenning
- En dat is allemaal oké
Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier:
- Sommige mensen praten er veel over en zoeken steun bij anderen
- Andere mensen trekken zich juist terug en verwerken hun verdriet in stilte
- De één huilt veel, terwijl een ander boosheid of frustratie voelt
Er is geen goede of foute manier van rouwen. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om te voelen wat er is.
Rouw heeft tijd nodig. Het is geen proces dat je kunt overhaasten.

Wat als je samen door een rouwproces gaat?
Rouwen is een persoonlijke reis, maar soms deel je die reis met iemand anders – bijvoorbeeld een partner, familielid of vriend. Dat kan ingewikkeld zijn, omdat iedereen rouw op zijn eigen manier en tempo beleeft.
Als je samen met iemand anders door een rouwproces gaat kan het lastig zijn als jullie in verschillende fases van rouw zitten of rouw op een andere manier verwerken.
Misschien merk je dat jij behoefte hebt om te praten, terwijl de ander zich liever terugtrekt. Of jullie zitten in verschillende fases van rouw: terwijl jij verder lijkt te zijn, lijkt de ander nog steeds in het begin te zitten. Dat kan het gevoel geven dat jullie elkaar niet begrijpen.
Kennis over hoe het rouwproces werkt, kan hierin helpend zijn.
Hoe gaan wij om met rouw – en waarom dit niet altijd werkt
Vroeger zag je aan mensen dat ze rouwden. Ze droegen zwarte kleding, als teken van rouw. Iedereen in de omgeving wist: deze persoon heeft iemand verloren. Dit gaf ruimte voor rouw. Mensen in de omgeving konden rekening houden met dat iemand verdriet had.
Maar nu? Tegenwoordig zie je aan de buitenkant niet meer of iemand rouwt. Je weet niet of iemand net zijn partner, vader, moeder of kind heeft verloren.
In onze maatschappij is weinig ruimte voor rouw. Het is zelfs zo dat we nooit hebben leren rouwen.
Na een verlies verwachten veel mensen dat je snel weer ‘normaal’ functioneert. Kort na het overlijden en rondom de begrafenis hebben mensen aandacht voor je rouw, maar na een paar weken lijkt de omgeving te denken: “Nu moet het toch wel klaar zijn.”
In een maatschappij waar alles maakbaar lijkt, is weinig ruimte voor iets wat je niet kunt oplossen – en rouw hoort daar helaas bij. En dus schuiven we dit onder het tapijt.
Maar helaas, zo werkt het niet. Rouw laat zich niet verstoppen en heeft zeker geen einddatum.
Hoe lang duurt rouw?
De illusie dat rouw met een paar weken gedaan is kan ik bij deze ontkrachten.
Er is geen tijdspanne te noemen met betrekking tot rouw. Uit onderzoek blijkt wel dat er een verschil zit in hoe lang rouw gemiddeld gezien duurt. Dit hangt af van wat je verliest:
- Bij het verlies van een ouder (als je zelf al wat ouder bent): drie tot vier jaar
- Bij het verlies van een partner: zeven jaar
- Bij het verlies van een kind: dat duurt een leven lang
Dit zijn gemiddelden. Voor jou kan het anders zijn.
Uitgestelde rouw
Soms is het simpelweg te zwaar of te pijnlijk om je verlies onder ogen te zien. Je schuift het verdriet voor je uit, omdat:
- Je er op dat moment geen tijd of ruimte voor hebt
- Het te overweldigend voelt
- Mensen om je heen vinden dat je “door moet”
Dit noemen we uitgestelde rouw, dit is rouw die je wegstopt. Maar op een dag breekt je rouw toch open. Dit kan soms jaren later zijn.
Dit gebeurt vaak op onverwachte momenten, zoals tijdens een nieuwe verlieservaring of in een stressvolle periode. Het probleem met uitgestelde rouw is dat het onverwachts kan opduiken en je op onverwachte momenten kan overweldigen.
Uitgestelde rouw door de generaties heen
Rouw stopt niet altijd bij degene die het verlies ervaart. Soms wordt verdriet niet verwerkt, maar onbewust doorgegeven aan de volgende generatie. Uitgestelde rouw beweegt zich dus door verschillende generaties heen. Hoe minder tranen er gehuild zijn in het verleden, hoe meer tranen jij zal moeten huilen in het heden.
Als er in jouw familiegeschiedenis veel niet gehuilde tranen zijn, kan zich dit nu laten zien in jouw huidige leven.
Misschien voel je een zwaarte die niet helemaal van jou lijkt te zijn. Dit kan zich laten zien in gevoelens van verdriet, schuld of onverklaarbare angst – emoties die misschien niet direct uit jouw eigen ervaringen voortkomen.
Niet-gerouwde rouw kan je hart verharden en je ziel verstenen. Tranen zijn er niet alleen om verdriet los te laten, maar ook om het ijs op je ziel te laten smelten.
Ze geven ruimte om te verzachten, te helen en jezelf weer open te stellen voor het leven.

Rouw en het familiesysteem
Persoonlijke rouw is altijd verbonden met systemische rouw. Rouw stopt niet altijd bij jou, het gaat door in families. Zoals genoemd: niet-verwerkte rouw van je ouders, grootouders of overgrootouders kan doorwerken in jouw leven. Het zit als het ware in je cellen.
Soms draag je het verdriet van eerdere generaties zonder dat je het doorhebt. Dit noemen we systemische rouw. Dit betekent dat rouw zich niet alleen op persoonlijk niveau afspeelt, maar ook in families doorwerkt.
Onverwerkte rouw wordt doorgegeven
In veel families is rouw iets waar niet over gepraat wordt. Vroeger werd verlies vaak verzwegen, omdat men dacht: “Als je er niet over praat, gaat het vanzelf over.” Maar rouw verdwijnt niet, het zet vast in je cellen.
Het kan zich vastzetten in een familiesysteem en generaties later nog voelbaar zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een oma die een kind heeft verloren, maar nooit over haar verdriet sprak.
Wij zijn eigenlijk de eerste generatie die écht de ruimte heeft om te rouwen.
Eerdere generaties hadden daar vaak de tijd of veiligheid niet voor – door oorlog, armoede of andere moeilijke omstandigheden.
Het erkennen en verwerken van systemische rouw is niet alleen een daad van zelfzorg, maar ook een manier om het patroon te doorbreken.
Loyaliteit aan familie
Veel mensen dragen onbewust het verdriet van hun ouders of grootouders. Dit gebeurt vaak uit loyaliteit.
Dit betekent dat je – zonder dat je het doorhebt – de pijn van je familie probeert te dragen. Misschien voel je je verantwoordelijk om het “beter te doen” dan vorige generaties, of blijf je vastzitten in verdriet dat eigenlijk niet van jou is.
Loyaliteit kan zich op verschillende manieren uiten:
- Je houdt jezelf klein omdat anderen in je familie veel hebben geleden.
- Je voelt dat jij niet gelukkig mag zijn, omdat iemand anders in je familie groot verlies heeft gekend.
- Je probeert onbewust de pijn van je ouders of grootouders te verzachten door hun verdriet voor hen te dragen.
Soms gaat dit onzichtbare verdriet verder dan je directe familie. Oorlogen, migratie, armoede of sociale ongelijkheid kunnen diepe sporen achterlaten in een gemeenschap.
Dit zie je bijvoorbeeld bij gezinnen waarin ouders of grootouders een oorlog of zware periode hebben meegemaakt.
De angst en het verdriet uit die tijd kunnen nog steeds invloed hebben op hoe latere generaties in het leven staan.
Wat als je rouw niet doorvoelt?
Als je de verliezen in je leven niet aankijkt, dan hollen ze voor je uit. Maar daarmee bepalen ze ook je toekomst. Het wordt als een rugzak vol stenen die je elke dag meesleept. En die wordt zwaarder en zwaarder.
Rouw is zwaar, dat is ook de reden dat we het liever uit de weg gaan. Je vermijdt de pijn, zoekt afleiding of doet alsof het er niet is. Dit gebeurt niet altijd bewust. Soms lijkt het makkelijker om het verdriet niet toe te laten, vooral in een maatschappij waarin er weinig ruimte is voor langdurige rouw.
Er zijn goede redenen waarom je je verdriet niet voelt.
Misschien is het te veel. Of je hebt geleerd dat verdriet niet mag. Sommige mensen zijn bang dat ze niet meer stoppen met huilen als ze beginnen. Of ze willen sterk zijn voor anderen.
Daar komt bij dat jouw systeem je in eerste instantie altijd beschermd tegen heftige pijn, dit is wat een overlevingsmechanisme doet.
Rouw die je niet voelt, zet zich vast in je lichaam. Dit maakt je letterlijk ziek. Je lichaam en je hoofd lijden onder rouw die je wegstopt.
Waarom is het belangrijk om rouw te doorvoelen?
Rouw toelaten is niet gemakkelijk, maar het is wel nodig om te kunnen helen. Of het nu direct na een verlies is of jaren later, het is belangrijk om verdriet toe te laten. Wanneer je je rouw doorvoelt, geef je je lichaam en geest de kans om het verlies een plek te geven.
Het doorvoelen van rouw betekent dat je jouw eigen emoties serieus neemt en dat je jezelf de tijd gunt om het verdriet en het gemis te voelen.
Rouw is de enige weg naar volwassenheid. Wat ik daarmee bedoel is dat volwassen worden, gaat over je verliezen aankijken en die integreren in je leven.
Het is een confrontatie met de soms harde realiteit en werkelijkheid dat het leven niet altijd mooi is.
Rituelen helpen bij het doorvoelen van rouw
Wat ontzettend helpend kan zijn bij het doorvoelen van rouw is het inrichten van een rouwplek, waar je bewust tijd en ruimte maakt voor je rouw. Het is een plek waar je bewust met je verdriet bezig bent. Een veilige ruimte waar je mag voelen wat er is. Het helpt je om je rouw beter te dragen.
Kies een rustige plek in huis. Dit moet een plek zijn waar je niet gestoord wordt. Belangrijk: maak geen rouwplek aan de keukentafel. Want dan wordt je keukentafel een plek van verdriet. Je wilt juist een aparte plek waar je bewust naartoe gaat voor je rouw.
Je rouwplek moet uitnodigen om stil te staan bij je verlies. Maak het zo:
- Zet er een fijne, comfortabele stoel neer
- Leg er een zacht kleed of kussen
- Zorg voor een kaars die je kunt aansteken
- Zet muziek klaar die je raakt
- Leg er een schrift om in te schrijven
- Plaats er dingen die je helpen herinneren (zoals foto’s)
Ga elke dag op een vast moment naar je rouwplek. Je kunt hier bijvoorbeeld een half uur of een uur zijn. Na het uur stap je bewust weer uit je rouw. Dit is belangrijk.
Wanneer heb je de rouw dan doorvoeld?
Er is geen vast moment waarop je kunt zeggen: “Nu is het klaar.” Toch zijn er signalen die erop wijzen dat je rouw hebt doorleefd en dat het verlies een plek heeft gekregen in je leven.
Dit betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar dat je leert omgaan met het gemis zonder dat het je dagelijks leven overheerst.
De verbinding weer aan durven gaan
Er is één duidelijk teken dat laat zien of je je rouw hebt doorleefd: je kunt weer verbinding maken met anderen. Als je rouwt, trek je je vaak terug. Je houdt mensen op afstand.
Maar let op: je houdt niet de ander op afstand. Je houdt het verlies op afstand. Dit is belangrijk om te weten.
Wanneer je de rouw doorleefd hebt, voel je dat je weer openstaat voor anderen. Je durft weer liefde te geven en te ontvangen, zonder het gevoel dat je jezelf moet beschermen tegen pijn.
Het verlies doet nog steeds pijn, maar anders …
Ook na het doorleven van rouw kan het verlies nog steeds verdriet oproepen. Het verschil is dat de scherpe pijn verandert in een zachter gevoel van gemis. De herinneringen blijven, maar ze zorgen niet langer voor een constante emotionele pijn.
Het verlies doet nog steeds pijn, maar anders …
Tijdens het rouwproces kan het voelen alsof je plezier of geluk niet meer toelaat, omdat het niet ‘gepast’ lijkt.
Als je rouw hebt doorleefd, merk je dat je weer momenten van blijheid en dankbaarheid kunt ervaren zonder schuldgevoel.
Hoe helpt een familieopstelling bij rouw?
Een familieopstelling is een methode die kan helpen bij het zichtbaar maken van onbewuste patronen en dynamieken binnen een familiesysteem.
In een familieopstelling wordt jouw familie als het ware ‘opgesteld’ in een ruimte. Dit gebeurt met behulp van representanten (andere mensen die familieleden symboliseren) of objecten.
Door te kijken naar hoe deze representanten zich voelen en verhouden tot elkaar, krijg je inzicht in de verborgen patronen die binnen jouw familiesysteem spelen.
In families zijn er vaak onbewuste patronen. Dit zijn emoties of rollen die van generatie op generatie worden doorgegeven, zonder dat dit bewust gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Verdriet waar nooit over gepraat is.
- Iemand die zich verantwoordelijk voelt voor het verdriet van anderen in de familie.
- Gevoelens van verlies die al lang in de familie aanwezig zijn.
Een familieopstelling maakt deze patronen zichtbaar.
Hierdoor begrijp je beter waarom je je verdrietig, boos of schuldig voelt, zelfs als dat niet direct met je eigen ervaringen of leven te maken lijkt te hebben.
Het verdriet terugleggen waar het hoort
Soms draag je onbewust het verdriet van iemand anders, zoals een ouder of grootouder. Dit kan ervoor zorgen dat je een emotionele last meedraagt die eigenlijk niet van jou is. In een familieopstelling kun je deze last symbolisch ‘teruggeven’ aan degene bij wie het hoort.
Dit betekent niet dat je die persoon afwijst, maar dat je erkent dat het niet jouw taak is om hun verdriet te dragen. Dit geeft ruimte voor je eigen gevoelens.
De verbinding herstellen
Onverwerkt verdriet kan leiden tot afstand tussen familieleden. Je merkt misschien dat het moeilijk is om met bepaalde familieleden contact te maken, of dat je je eenzaam voelt binnen het gezin.
Een familieopstelling helpt om deze verbinding te herstellen door het verdriet te erkennen en ruimte te geven aan emoties die er tot nu toe niet mochten zijn.
Het erkennen van verlies
Soms wordt verlies in een familie nooit echt uitgesproken. Bijvoorbeeld een miskraam waar nooit over gepraat werd, het verlies van een ouder op jonge leeftijd, of het verbreken van contact met een familielid.
Een familieopstelling kan helpen om dit verlies alsnog te erkennen, zelfs als het al lang geleden is gebeurd. Alleen al het erkennen van het verdriet kan helend werken.
Is een familieopstelling de oplossing voor rouw
Een familieopstelling lost je rouw niet op, maar het kan je wel helpen om het rouwproces beter te begrijpen. Het laat zien welke onbewuste gevoelens en patronen meespelen in jouw verdriet. Dit inzicht maakt het makkelijker om jouw emoties toe te laten en de rouw echt te doorvoelen.
Rouw is een proces dat tijd nodig heeft. Een familieopstelling helpt je om helder te krijgen waarom je misschien vastloopt.
Conclusie
Rouw is een ervaring die verder kan reiken dan alleen jouw eigen verdriet. Soms draag je onbewust de pijn van eerdere generaties met je mee – uit loyaliteit, liefde of omdat er simpelweg nooit ruimte was om het te verwerken.
Onverwerkte rouw, of die nu van jezelf is of van je familie, kan je leven zwaarder maken en je groei belemmeren. Het is tijd om dat verdriet onder ogen te zien, voor jezelf én voor toekomstige generaties.

Over de auteur: Katelijne Vermeulen
Mijn naam is Katelijne Vermeulen, geboren in Turnhout (België). Ik heb een brede academische achtergrond in Godsdienstwetenschappen en Filosofie. Ook ben ik al 40+ jaar docent.
Mijn diepgaande interesse in de psyche van de mens bracht me naar het systemisch werk, waarin ik me jarenlang heb gespecialiseerd en ook al jaren professionals in opleid.
In mijn blog deel ik mijn kennis en ervaring met je!